Uitdaging in corona tijdperk

Nu ik dit schrijf is het inmiddels hartje herfst en heb ik zo’n vermoeden dat we nog wel even in deze rare tijd zullen leven. “Elk nadeel heb zijn voordeel”, zei de legende eens zo wijs. Deze periode brengt mij inderdaad vele voordelen en inzichten. Daarover meer in een andere blog. Voor nu wil ik als HSP’er even stilstaan bij mijn grootste uitdaging op dit moment.

Deze blog heeft overigens geen politiek getinte inslag, dus ik zal het vooral bij mijn gevoel houden. Los daarvan weet ik dat er veel meningen en feiten zijn over dit onderwerp, alleen is dat niet een kant die ik in mijn blog wil benadrukken. Ik wil wél meegeven dat het juist nu belangrijk is om elkaar te accepteren en te respecteren. Veroordeel een ander niet om zijn/ haar gevoel en mening, maar ga het gesprek aan in plaats van de aanval.

Als HSP’er heb ik gemerkt dat het digitale leven mij beperkingen geeft. Niet in het überhaupt kunnen werken thuis. Ik heb gelukkig werk waarbij ik mijn taken prima thuis kan uitvoeren. Het is eigenlijk precies zoals mijn Engelse leraar vorige week al zei. Jij hebt het nodig om mensen te zien, hun vibe op te pikken en naar hun non verbale communicatie te luisteren.

Toen hij dat zei, vielen voor mij wat puzzelstukjes in elkaar. Hij sloeg de spijker op zijn kop! Ineens besefte ik waarom ik online vergaderen en cursus volgen lastiger vond (en vind) dan face to face interactie. Het had niets te maken met het feit dat ik niet graag tegen mijn evenbeeld kijk in de camera 😉 Gelukkig maar haha! Nee, ik mis het contact, het échte contact..

Diegenen die mij goed kennen, weten dat ik in het leven vooral acteer en reageer op non verbale communicatie en vibes. Ik voel iemands stemming en intonatie aan en daarmee kan ik dingen oppikken. En dat lukt me gewoon minder via het scherm! Wel heb ik overigens door de jaren geleerd om dat gevoel bij die ander te toetsen, zodat ik niet teveel aanneem of invul..

Ik let zelden op (de inhoud van) de woorden van een ander, maar des te meer op hoé die woorden worden uitgesproken en welke energie die persoon vervolgens uitstraalt. Gesproken woorden kunnen namelijk heel anders (soms zelfs misleidend) zijn. Anders dan het gevoel dat een ander eigenlijk wil uitspreken. En daarom let ik als HSP’er juist op het non verbale. Lichaamstaal en vibe liegen namelijk nooit, heb ik ervaren. Zo kan ik oppikken of het echt goed met iemand gaat bijvoorbeeld.

Dus ja, social media en het digitale tijdperk kennen voordelen, zeker ook in deze tijd, maar voor mij biedt het ook nadelen. En dan nog afgezien van het feit dat ik een sociaal dier ben en het fijn en inspirerend vind om mensen om me heen te hebben. Ik krijg er energie van!

Deze (digitale) aanpassingen in mijn dagelijks leven maken dat ik in deze tijd – naast nog natuurlijk álle berichtgevingen, feiten en meningen – soms best overprikkeld kan raken en mensen niet meer kan ‘lezen’. Ik probeer alles wat er gaande is daarom te doseren en te filteren. Meer dan ooit leer ik ook om naar mijn gevoel te luisteren en las ik veel meer me-time momenten in. Ik heb het zeker nu nodig om weer op te laden.

Inmiddels heb ik mijn weg gevonden om deze tijdelijke nieuwe dagritme en (digitale) sociale contacten op een manier vorm te geven dat het mij energie geeft, dat ik ze op een andere manier leer ‘lezen’ én belangrijker, dat ik het échte contact met mensen niet verlies. Een balans tussen tijd met anderen en bewuste tijd met/voor mezelf. Die momenten met mezelf brengen me weer even terug naar het hier & nu en geven me mooie inzichten over mijn leven en wat ik nog uit het leven wil halen.

Terwijl ik de blog met een uitdaging begon, besef ik nu dat ik deze post juist positief eindig. Want alle voor- en nadelen brengen mij eigenlijk terug op één conclusie. Deze hele situatie heeft me eigenlijk uit mijn vaste routine, uit mijn comfortzone en uit mijn bestaande denkpatroon gehaald. En dat voor een lichte controlfreak.. Een grote reset van mij als persoon. Ik ben mezelf (en wat ik wil en belangrijk vind) aan het herontdekken. En dat kan niet altijd even leuk zijn voor een ander of juist wel. Ik hecht namelijk meer dan ooit aan mijn vriendschappen. De band tussen mij en mijn echte vriendinnen is nóg sterker geworden. De grote man gelijk. Elk nadeel heb zijn voordeel..

Liefs, Johanna

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *