Een bijzonder uitje in Zeeland – A Seal

2 stakingsdagen.. 1 studiedag.. Ikzelf een vrije (maan)dag.. Oftewel, tijd om een lang weekendje weg te boeken! Met deze (niet zo winterse) temperaturen leek het me heerlijk vertoeven aan zee en samen met dochterlief schelpen te zoeken. Op naar Zeeland. Weer een provincie afstrepen van dochterlief’s bucketlist van NL..

Deze blog gebruik ik – in tegenstelling tot mijn vorige blog – niet zozeer om onze reisjes en/of uittips te delen. Dat is bewust niet de insteek van deze blog. Uiteraard krijgen jullie altijd wel een inkijk in ons leven op Facebook en Instagram. Zo neem ik jullie deels wel mee achter de schermen. Toch wil ik even stilstaan bij een bijzondere ervaring dit weekend.

Tijdens mijn online zoektocht naar uitjes de eerste avond in ons vakantiehuisje viel mijn oog meteen op een zeehondenopvang niet heel ver van onze vakantieplek. Na een strandbezoek, bowlen, zwemmen en ons uitje naar Mini Mundi (aanrader met kids!) wilde ik dochterlief ook iets meegeven. Onze natuur is belangrijk om te behouden, dus graag leer ik haar dit al jong aan.

En ja, in eerste instantie was ze niet heel enthousiast om mee te gaan. Herkenbaar..? Als kind is het natuurlijk véél leuker om te spelen en te zwemmen. Ik begrijp dat wel. Toch vind ik het belangrijk dat we (ook op reis) rekening houden met elkaar (en elkaars wensen). Zo deden we niet alleen dingen die zij leuk vindt, maar ‘moest’ ze ook mee naar plekken die oma en ik wilden bezoeken. En ik wil haar ook iets meegeven, ofwel qua cultuur ofwel qua natuur.

Welkom!

Van Noord Beveland reden we over een prachtige – haast magische – route naar Goeree Overflakkee waar de (in mijn ogen onbekende) zeehondenopvang van Zeeland, A Seal, ligt. Een soort Pieterburen, maar dan kleinschaliger. Hier worden zeehonden opgevangen en verzorgd. Meestal zijn dit voornamelijk jonge zeehondjes die hun moeder kwijt zijn of gewonde/zieke zeehondjes. In vijf stappen zorgen ze ervoor dat de zeehondjes aansterken en klaar zijn voor vrijlating.

Speurtocht
Interactie

In het bezoekerscentrum leer je veel over (de geschiedenis en feitjes over) zeehondjes en kinderen kunnen tijdens hun bezoek een speurtocht doen. In de quarantaine, de serre en de buitenbakken kun je een glimp opvangen van de zeehondjes. Dochterlief keek haar ogen uit en was meteen verkocht. Het liefst adopteerde ze gelijk een zeehondje..

“Mam, het zeehondje kijkt naar mij!”

Spelenderwijs leerde ze die dag dat mama’s uitjes toch niet heel saai zijn 😉 maakte ze kennis met deze te lieve dieren en leerde ze dat het héél belangrijk is dat er opvang is.

Buitenbak
UitzichtHet is hier niet heel groot, dus je zult er geen uren spenderen. Maar dat hoeft ook niet. Het uitje biedt meer een bewustwording. In korte tijd leer je veel over zeehondjes en proef je de fijne sfeer die de vele vrijwilligers hier neerzetten om zich met hart en ziel in te zetten door deze dieren. Zo bijzonder dat dit er is! En voor de liefhebber, je hoeft niet weg te gaan zonder een mooi souveniertje uit de winkel. Je steunt hiermee dit goede doel én je hebt een mooie herinnering aan een bijzondere plek.

Alle lof voor iedereen die hier (mee samen) werkt, omdat het je hart wel breekt als je leert hoeveel gevaren er voor zeehondjes zijn. Dus ben je in (de buurt van) Zeeland, vergeet je kind(eren) niet mee te nemen naar deze bijzondere plek. Ze zullen je later dankbaar zijn..

Liefs, Jootje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *