Leef je beste leven

Vanochtend kreeg ik een compliment over mijn goede balans tussen werk, privé en mijn inzet voor mijn Engelse cursus & huiswerk! Vanavond vertelde mijn meisje op bed dat ze zich geen betere moeder kon wensen. Je snapt, mijn dag kon (en kan) niet meer stuk..

Inmiddels is mijn dametje nét negen jaar en heb ik dus al wat jaren ervaring als single werkende moeder. Ik denk dat iedereen zijn/haar uitdagingen in het leven heeft, ongeacht of je alleenstaande ouder bent en ongeacht of je überhaupt ouder bent of niet. Elk mens kent uitdagingen. Niemand wordt helaas ‘gespaard’.

Als ouder (sowieso als mens) is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dat geldt áltijd, maar zeker als je ouder bent van een hooggevoelig kind. Zij pikken alles haarfijn op. Van (non) verbale communicatie tot je (diepgewortelde) emoties. Zelfs een glimlach op je gezicht kan hen er niet van weerhouden tóch dwars door je heen te prikken en aan te voelen hoe het écht met je gaat om vervolgens te gaan spiegelen.

Of ik alle ballen omhoog hou? Dat las je al uitgebreid in een eerdere blog. Ik probeer vooral de belangrijkste ballen hoog te houden; het welzijn van mijn kind en mezelf, quality tijd, werk en me-time (alleen, met familie en met vriendinnen). Dat zijn als het ware mijn speerpunten. Mijn focus punten.

Sommige ballen laat ik bewust vallen en sommige ballen besteed ik uit. Zoals boodschappen doen en shoppen. Ik probeer zoveel mogelijk online te regelen, zodat ik die tijd en energie in ons en in mijn werk kan steken. Noem het luxe. Ik noem het efficiënt omgaan met de spaarzame tijd en energie die ik per dag heb. Vergeet niet dat je één potje energie per dag hebt en deze zo goed mogelijk dient te verdelen over de hele dag.

Ik vind het prettig om dingen uit te besteden die niet per se door mijzelf gedaan hoeven te worden. De zogeheten energievreters laat ik liever los. Net zoals ik mensen heb losgelaten die (mijn) energie kosten. Het klinkt heel logisch, maar stiekem houden we nog teveel vast aan hetgeen onze energie (on)bewust opslurpt. Ongeacht of het nu gaat om werk, relaties of vriendschappen. Doe wat je leuk vindt als werk en waar je plezier en voldoening, dus energie uithaalt. Hoeveel mensen klagen niet over hun werk. Neem het roer zelf weer over en ga (weer) iets doen wat dicht bij jou ligt. Ga in je vrije tijd ook om met mensen die je oprecht leuk vindt, waar het contact een tweerichtingsverkeer is en die je dus plezier en energie geven. Het lijkt heel simpel, toch?

En heel belangrijk; plan bewust je me-time momenten in. Voor mij verschilt het per keer waar ik behoefte aan heb. Soms vind ik het fijn om op een vrije dag af te spreken met een vriendin en soms kies ik dan bewust voor een momentje alleen. Muziek luisteren, shoppen (lees: rondstruinen), bloggen of een tijdschrift lezen. Ook de avonden, als dochterlief op bed ligt, zijn mijn momenten om op te laden.

Cliché, maar het begint allemaal bij jezelf. Een soort reset van je leven, van (oude) patronen die je wellicht gewend bent of die je zo aangeleerd zijn. Je mag zijn wie je bent. Laat zien waar jij behoefte aan hebt en kies bewust voor jezelf. Stel grenzen. Leef de beste versie van jouw leven. En dat leven, dat zal altijd wel met vallen en opstaan zijn, met mooie en minder mooie momenten, maar dat geeft niet. Dat hoort erbij. Leer van lessen, laat ze je sterker maken, geniet intens van de geluksmomentjes en word (weer) wie je diep van binnen bent.

Rust in je hoofd, rust in je gezin en rust in huis. Dat vormt de basis van jouw leven. Wees niet bang, de juiste mensen zullen op je pad blijven. En onthou; je hoeft en kunt niet alle ballen omhoog houden. Hou de belangrijkste ballen omhoog, geef de uit te besteden ballen uit handen en laat de ballen die je energie kosten vallen..

Liefs, Johanna

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *