Nu even niet..

Maar dan zonder uitroepteken. Dat past namelijk niet bij mij en al helemaal niet bij het gevoel dat ik wil overdragen. Nog één week en dan breekt hier in het zuiden de kerstvakantie aan. Hoe zit het met jouw agenda? Bomvol afspraken? Of is er ook tijd voor rust..?

Een app wisseling met een dierbare vriendin bracht me inspiratie voor deze blog. En zoals jullie weten is het uitgangspunt van deze blog kwaliteit boven kwantiteit. Dus blog ik als ik daar de behoefte voor voel. Een drukbezochte blog met meer dan 10.000 unieke bezoekers? Been there, done that! Maar dat is niet de koers van ‘Met twee handjes’.

Zoals jullie vast weten, waren het drukke weken. Met name vanaf oktober. Dochterlief’s verjaardag en kinderfeestje.. Haar nieuwe sport.. Mijn nieuwe werk.. Sinterklaas.. Mijn werk als hulpsinterklaas 😉 voor het persoonlijke klassengedicht. En dan natuurlijk ook alle gezellige (speel)dates en andere (leuke) verplichtingen. Even spontaan afspreken met een vriendin zat er bijna niet bij, omdat de weken haast volgeboekt waren. Afspreken? “Volgende maand heb ik (pas) tijd!” Uhm, dat dus.

School/werkweken zijn nu eenmaal druk en dat is niet erg. Het hoort erbij. De wekker, ochtendspits naar school en werk, avondspits, afspraken, dates en het ‘op tijd willen/moeten (doorhalen wat niet van toepassing is..) komen. Voorheen was een vakantie dan ook écht vakantie. De boel de boel laten en even afschakelen van het drukke alledaagse leven. Tegenwoordig gaan de meeste sporten ‘gewoon’ door in schoolvakanties, krijg je verzoekjes tot speeldates en loopt je telefoon vol met leuke suggesties tot dates in de vakanties, met of zonder kids. Superleuk en gezellig allemaal!

Ineens zag ik mijn agenda in mijn hoofd alweer vollopen met (leuke!) afspraken en verplichtingen. Totdat ik besloot om de boel wél de boel te laten deze vakantie. Ik wil even niet afspreken 😉 Wat ik wél wil? In en rond huis rommelen in het gezelschap van mijn dochtertje. Waar ik normaal juist de gezellige ‘drukte’ opzoek en het liefste veel afspreek, voel ik nu heel sterk een stemmetje dat ik dat in de vakantie even niet wil. En dat geeft rust.. Niet dat ik of dochterlief moe of overprikkeld zijn (en dat is best bijzonder als twee hooggevoelige personen), integendeel, maar ik wil dat vakantie weer als vakantie voelt. Behalve hetgeen dat al gepland/geboekt/betaald/ is (zo’n zin in!) en natuurlijk het wekelijkse paardrijden dat doorgaat in de kerstvakantie, plan ik er nu niks meer bij. Dat betekent niet dat er geen plek meer is voor spontane gezelligheid met lieverds, alleen leg ik nu even niks meer vast.

Nu even niet.. Ik ben in totaal 11 dagen vrij deze kerstvakantie en wil optimaal gaan genieten van het vakantiegevoel met mijn dierbaren. Geen wekker.. Niet op tijd ergens moeten zijn.. Uitslapen.. Films kijken. Spelletjes doen. Rommelen in huis.. Spontaan erop uit. Het ‘niks moet, niksen mag’ gevoel. Ik hoor steeds vaker om me heen dat mensen het gevoel hebben dat ze ‘geleefd’ worden en hun agenda – ook in vakantietijd – bomvol raakt. Nog even en er is voor mijn gevoel geen scheidingslijn meer tussen dagelijks leven en vakantie. En dat, precies dát gevoel, wil ik voorkomen. Als het bevalt, dan zal ik het vaker bewuster doen tijdens vakanties.

In een tijd waar drukte en overprikkeling haast vanzelfsprekend lijkt, hoop ik dat te kunnen doorbreken door in ieder geval onze vakanties rustig(er) te houden. Ik hoor je denken, “wat als de ander dat niet begrijpt?” Wat als.. je je daar niet druk om hoéft te maken? De lieverds om je heen die echt om je geven zullen je heus wel begrijpen. En mocht iemand het niet begrijpen, dan zegt het echt iets over die ander en niet over jou..“Hou je dan niet van je vriendinnen? Ja zielsveel! Ik kan ook niet wachten tot ik weer nieuwe dates met ze kan plannen in het nieuwe jaar!

Om terug te komen op de eerste vraag. Nee, mijn agenda is niet bomvol deze kerstvakantie. Na de feestdagen is er weer ruimte om in mijn agenda te gaan plannen met lieverds. Maar nu, nu wil ik even (spontaan) genieten zonder agenda en wekker. Cocoonen. Want dat is toch waar vakantie uiteindelijk voor bedoeld is..?

Geniet van de feestdagen, van elkaar en doe waar jij je het fijnste bij voelt!

Liefs, Jootje
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *