Welkom Sinterklaas + tips

Nu de Goedheiligman weer bijna in het land is, breekt voor sommige (hooggevoelige) kinderen een hele leuke maar ook spannende periode aan. ‘Krijg ik wel iets of niet van de Sint..?’ ‘Zit er wel of niks in mijn schoentje..?’ Een mooie, maar wellicht ook overprikkelende periode..


Nu dochterlief net acht is geworden en mij een paar maanden geleden ‘de vraag’ stelde, heb ik haar meegenomen in het geheim van Sinterklaas. De periode van overprikkeling en (kinder)stress rond deze periode is daarmee (gelukkig!) van de baan. Toch weet ik nog al te goed dat er jaren waren dat mijn dametje overprikkeld raakte in deze periode. Het was op momenten best sneu. Ik heb daar destijds mijn weg in gevonden om haar hierin te begeleiden en deel graag mijn tips;


Maak afspraken met je kind hoe vaak het zijn/haar schoentje mag zetten, ter voorkoming dat het kind iedere avond heel onrustig en overprikkeld de nacht ingaat. Duidelijkheid en regelmaat schept rust. Het hoeft overigens ook niet te gek te zijn qua schoencadeautjes en Pakjesavond. Ikzelf hanteerde voor Pakjesavond de leeftijd van dochterlief als aantal cadeautjes. En dan heus niet allemaal duur en groot. Wie het kleine niet eert..


Bespreek het onderwerp ‘Sinterklaas’ niet (te)veel thuis. Hoe meer informatie, hoe meer het hoofd van je kind vol kan raken door opwinding en overprikkeling. Hoe rustiger jij eronder bent, hoe meer kans dat je kind je rustige energie oppikt. Als jij loopt te ‘stuiteren’ in een poging om helemaal op te gaan in de Sinterklaas beleving, des te groter de kans dat je kind het overneemt. Voor een kind kan dat nét teveel overprikkeling geven..


En mijn laatste – gouden – tip. Kies bewust waar je wel of niet heen gaat qua Sinterklaas activiteiten. Een kind kan in deze tijd vaak overprikkeld genoeg raken van de Sinterklaas beleving op school/peuterspeelzaal. Op de meeste scholen wordt er namelijk best veel aandacht aan besteedt. Op onze school merk ik sinds vorig jaar een bewustwording, waardoor ze bewust waken voor teveel activiteit. Vaak heb je ook nog het Sinterklaasjournaal, Sinterklaas op je werk en diverse activiteiten in het land. Kijk naar je kind en wat het aankan. Zie je dat je kind overprikkelt raakt, ga dan niet overal heen maar maak keuzes waar je wel of niet aan deelneemt. Het moet tenslotte wel leuk blijven voor je kind, toch?


Mocht je kind het geheim van Sinterklaas kennen, dan nog kan de beleving van het feest gewoon doorgaan mocht je dat willen. Leer je kind over de magie van het samenzijn met je dierbaren. De kostbare tijd die je met elkaar doorbrengt, al dan niet met cadeautjes geven. Tijd met en liefde van je dierbaren is de mooiste magie. Hoewel mijn dochter inmiddels op de hoogte is, weet ze nu dat magie hem toch in hele andere (kostbare) dingen zit en beseft ze ook dat er heel hard gewerkt wordt voor Pakjesavond. Dat brengt als voordeel weer besef en dankbaarheid bij je kind. Niks is namelijk vanzelfsprekend in het leven.. Een fijne – en hopelijk niet te overprikkelende – Sinterklaas periode gewenst! 

Liefs, Jootje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *