OPENHARTIG | De (on)zin van mijn reislust

Een pakkende titel. Met een hele duidelijke boodschap. Herken je dat? Vooroordelen omdat je (single) mama bent? Gelukkig gaan de meeste uitspraken oor in oor uit, simpelweg omdat ik voor mezelf en mijn dochter leef. Niet voor een ander. Dat heb ik inmiddels wel geleerd.

Één van de meest gehoorde uitspraken in mijn ‘carrière’ als moeder is toch wel; 

“Waarom reis je zoveel met je dochter? Probeer je iets te compenseren..?” 

Waarschijnlijk denk je nu dat dit een 1 april grap is en stop je met lezen. Niets is minder waar. Deze vraag staat in mijn top 3 (ja, die heb ik) van meest gestelde vragen aan mij als single mama. Ik heb in het leven geleerd om bij mijn energie te blijven. Herken je dat? Een lang, maar noodzakelijk proces om echt bij mezelf  te blijven en het leven te leiden wat ik zelf graag wil. Ver weg van meningen en vooroordelen van anderen.

Diegenen die mij kennen, weten dat ik een reiziger ben. Als kind ging ik regelmatig met mijn moeder op reis,  binnen Europa, en zagen we de mooiste plekken. Plekken die nog steeds in mijn geheugen gegrift staan. Herinneringen van momenten met mijn moeder en landen die niemand me meer afneemt. 

Ook mijn dochter neemt mijn reislust over. Met haar, en vaak ook met oma erbij, heb ik menig (pret)park in Nederland en België gezien. Nu ze wat ouder wordt, zijn we ook begonnen met vliegreizen. Onze eerste vliegreis samen was naar de Algarve in Portugal. Portugal stond al heel lang op mijn travel bucketlist. Een prachtreis. Wat hebben we daar genoten! Een recente vliegreis is onze reis naar Griekenland, een ontmoeting met haar Griekse familie. Ik hoef niet uit te leggen hoe bijzonder die reis was. 

Binnenkort staat er weer een vliegbestemming gepland. Een bestemming die hoog op mijn lijstje staat. De wereld is groter dan alleen Nederland. Het is zo bijzonder dat ik reizen kan maken met mijn dochter. Haar kennis laten maken met de wereld, met andere culturen en gebruiken. Ik vind dat zo waardevol als bagage in haar leven. De dingen die je niet op school leert, maar de wijsheid uit het leven zelf.

“Travel, the only thing you buy that makes you richer”..

En het is zó waar! Deze ervaringen maakt je ziel rijker en de herinneringen draag je voor altijd mee in je hart. Bijzonder om mee te mogen maken met mijn dochter en ik geniet er intens van. Dankbaar dat ik dit kán doen. Omdat ik zelf erg van reizen hou, probeer ik minimaal 1x per jaar een bestemming te boeken die op mijn travel bucketlist staat. Want ook dat is belangrijk als moeder, dingen blijven doen die ik graag wil.

Dus nee, ik probeer (en hoef!) niks te compenseren. Daarmee geeft iemand (bewust of onbewust) zijn/haar beleving mee, omdat die persoon denkt (of vindt) dat een kind uit een single ouder gezin compensatie nodig heeft. Een gelukkig, stabiel en veilige thuissituatie creëer je op basis van kwaliteit van liefde, niet op kwantiteit. Één van de misvattingen wat weleens gedacht wordt bij een single ouder. Er wordt zo onrecht gedaan aan deze kinderen, die net zo gelukkig en fijn kunnen opgroeien. Een dankbare taak waar ik me als moeder hard voor inzet.

Ik geniet van deze (reis)kansen en haal er het maximale uit. Terwijl ik dit typ, ben ik alweer bijna onze koffers aan het inpakken voor de volgende trip. Ongetwijfeld weer een mooie en onvergetelijke ervaring. Moraal van het verhaal? Volg je hart en doe wat jij graag wil.. Voed je kind(eren) op zoals jij wil.. Het woord compensatie valt dus in mijn categorie ‘onzin’.

Welke vraag aan jou als (single) moeder met onderliggend vooroordeel is jou het meeste bijgebleven? Ik lees het graag in de comments.

Liefs, Jootje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *