Wat is hooggevoeligheid?

Als kind en in mijn beginjaren als volwassene voelde ik me ‘anders dan anderen’. Ik had moeite om mijn emoties te scheiden van de emoties van anderen. Alles kwam intens bij me binnen. Ik was altijd (te) begaan met anderen en pikte ook hun niet uitgesproken emoties op. Mijn scherpe radar stond non stop aan. Het liefst vermeed ik drukke plekken zoals de stad of het uitgaansleven. Ik begreep het niet, want mijn vriendinnen hadden daar geen last van. Ik kon niet tegen massa. Stappen hield ik dus ook niet van. Drukte en harde geluiden gaven mij zoveel overprikkeling dat je op zo’n moment vaak niet tot me doordrong. Ik was dan letterlijk even in mijn wereld, omdat ik die prikkels niet aankon. Het leek wel alsof ik dan net niet helemaal afwezig was.

Overprikkeling gaf mij veel duizelingen. Een nare opmerking van een ander? Daar kon ik nachten van wakker liggen en bracht mij uit balans. Onrecht kon ik ook niet tegen, waardoor ik weleens als brutaal werd aangezien. Toch was ik niet brutaal. Ik wou slechts voor mezelf of voor iemand opkomen en misstanden uit de weg halen. Vaak kreeg ik ook de woorden ‘je bent zwaar op de hand’, waardoor het mij een gevoel gaf dat ik ook echt anders was, dat er iets ‘mis’ was met mij en er niet bij hoorde.

Pas toen ik er jaren later achterkwam dat ik hooggevoelig en spiritueel ben, leerde ik handvatten om dit als gave te kunnen zien en niet meer als last. Er ging letterlijk een wereld voor me open.. Het is een cadeautje! Niet altijd makkelijk in onze maatschappij waar voor mijn gevoel (ten onrechte) verstand en ratio de boventoon voeren. Ik kan me makkelijk(er) afsluiten voor de energie van een ander, blijf beter in mijn kracht en energie en ik reageer niet meer op al-les wat ik aanvoel. Mijn radar is nog steeds scherp, alleen kies ik bewust(er) wanneer ik deze inzet en nooit ten koste van mij of mijn energie. Ik leef vanuit mijn gevoel & hart en bewaak ook beter mijn eigen grenzen. Ook kan ik drukte en massa beter handelen en durf ik te zeggen dat ik bijna nooit meer écht overprikkeld raak.

Net als je je eigen hooggevoeligheid leert (h)erkennen, ontdek je dat je kind ook hooggevoelig is met soms dezelfde bijzonderheden, uitdagingen en valkuilen. Haar leer ik nu ook dat het een gave is en begeleid haar hierin. Zelf had ik op haar leeftijd niet de kennis en tools. HSP was toen nog niet bekend. Nu komt er meer (wetenschappelijke) kennis, ook met de opkomst van het internet, waardoor het besef langzaam aan komt dat HSP zeker geen modeverschijnsel is. Wat heb ik er een hekel aan als er wordt gedacht dat het een hype is.

Om deze bijzondere reis met dochterlief te maken en HSP een mooi plekje in haar leven te gunnen, ben ik me gaan bijscholen. HSP is mooi, maar kan ook klachten geven als je het niet (h)erkent en/of er niet goed mee om leert gaan. Ook is voor vele scholen en leerkrachten HSP een nog relatief onbekend terrein. Een gemiste kans! Deze nieuwetijdskinderen staat namelijk nét iets anders in het leven en brengen vele mooie inzichten en liefde. Ik ben afstuderend Kindercoach.

Hooggevoeligheid, ook wel HSP (Highly Sensitive Person) genoemd, is géén hype en heeft te maken met je zenuwstelsel in combinatie met je hersenen. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen, door diverse onderzoeken en scans, dat de hersenen van een HSP’er daadwerkelijk anders werken en de persoon daardoor écht intenser denkt, reageert en (aan)voelt. Dit zijn de voornaamste kenmerken;

  • Gevoelig voor prikkels van buitenaf
  • Moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken en alles persoonlijk opnemen
  • Een intens innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel
  • Non verbale signalen, stemmingen en sferen goed aanvoelen
  • Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren
  • Sterk rechtvaardigheidsgevoel
  • Plichtsgetrouw en perfectionistisch
  • Één met de natuur
  • Zorgzaam en moeite om eigen grenzen aan te geven en te bewaken

1 op de 5 kinderen is hooggevoelig. Het is mijn missie om hooggevoeligheid onder de aandacht te brengen op mijn site en daarmee deze kinderen te (h)erkennen, zodat ik hun ouders en de maatschappij kan leren wat voor prachtige gave het is..

Liefs, Johanna

Vragen? Stuur me gerust een berichtje via info@mettweehandjes.nl of via één van mijn Social Media kanalen.